Găsește locația Locul de desfășurare al cursului
Alege datele Perioada de desfășurare
CAUTĂ CURS

Curs cadru tehnic în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor (P.S.I.)

Cod COR 541902

2 oct - 6 oct 2023

Luni - Vineri (orele 17:30 – 20:30)

Dată examen: 02.11.2023

Află Detalii

Completează Formularul

Confirmare Participare

Participă la Curs

Primești Certificarea

ONLINE
certificat-apsap

Acreditat de Ministerul Muncii și Ministerul Educației

Interactiv, fără deplasări, ușor accesibil prin aplicația ZOOM. Curs online, interactiv, fără deplasări, accesibil prin aplicația ZOOM. Formatorii cursului sunt ofițeri în din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență care dețin o experiență vastă în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor. Cursul este structurat astfel încât să asigure dobândirea la un nivel corespunzător a competențelor necesare desfășurării activităților specifice în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor.

Timp rămas până la următorul curs

Pasul următor

Prezentare video

Vă prezentăm câteva repere despre ce vom învăța la curs

COMPETENȚE DEZVOLTATE

Ce veți învăța în cadrul modulelor de pregătire teoretică și practică
 • Cunoașterea Legislației și Normelor de Securitate:
  Înțelegerea profundă a legislației naționale și internaționale privind prevenirea și stingerea incendiilor, incluzând norme de securitate la incendiu și regulamente specifice.
 • Identificarea și Evaluarea Riscurilor: Abilitatea de a identifica și evalua riscurile de incendiu în diferite medii și situații, inclusiv înțelegerea factorilor care contribuie la izbucnirea și răspândirea incendiilor.
 • Gestionarea Materialelor și Substanțelor Periculoase:
  Competențe în identificarea și manipularea în siguranță a materialelor inflamabile și a substanțelor periculoase.
 • Operarea Echipamentelor de Stingere a Incendiilor:
  Cunoașterea și capacitatea de a utiliza corect echipamentele de stingere a incendiilor, de la stingătoare la echipamente mai complexe.
 • Implementarea Măsurilor de Prevenire a Incendiilor:
  Capacitatea de a implementa strategii și măsuri eficiente de prevenire a incendiilor, inclusiv planificarea și executarea exercițiilor de evacuare.
 • Planificarea și Coordonarea Răspunsului în Situații de Urgență: Abilități de planificare și coordonare a răspunsurilor în caz de incendiu, inclusiv gestionarea resurselor și comunicarea eficientă în situații de criză.
 • Primul Ajutor și Intervenție de Urgență: Competențe de bază în acordarea primului ajutor și în intervenția rapidă în cazuri de arsuri, intoxicări cu fum și alte accidente legate de incendiu.
 • Analiza Post-Incendiu și Raportarea: Abilitatea de a analiza cauzele incendiilor, de a evalua daunele și de a întocmi rapoarte detaliate post-incident.
 • Comunicare și Lucru în Echipă: Capacități puternice de comunicare și lucru în echipă, esențiale pentru coordonarea cu alte departamente de urgență și colaborarea eficientă în timpul intervențiilor
 • Formare Continuă și Dezvoltare Profesională:
  Conștientizarea nevoii de formare continuă și actualizare a cunoștințelor și competențelor, într-un domeniu în care tehnologiile și practicile se schimbă constant.

Aceste competențe îl vor pregăti pe absolvent să fie un cadru tehnic competent și capabil în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor, gata să facă față provocărilor din acest sector vital.

TEMATICA ABORDATĂ

Este adaptată și simplificată, pentru a putea fi parcursă cu ușurință indiferent de cunoștințele pe care le aveți în domeniu
 • Modulul 1:
  Fundamentele Prevenirii și Stingerea Incendiilor

  1. Principii de bază în securitatea la incendiu
  2. Istoric și evoluție în domeniul P.S.I.
  3. Cadrul legislativ național și internațional
 • Modulul 2:
  Materiale și Substanțe Periculoase

  1. Proprietățile materialelor combustibile și inflamabile
  2. Gestionarea riscurilor legate de substanțele periculoase
  3. Măsuri preventive specifice
 • Modulul 3:
  Sisteme de Detectare și Alarmare

  1. Tipuri și funcționarea sistemelor de detectare a incendiilor
  2. Standarde pentru instalare și întreținere
  3. Rolul tehnologiilor moderne în detectarea incendiilor
 • Modulul 4:
  Echipamente și Tehnici de Intervenție

  1. Clasificarea și utilizarea echipamentelor de stingere
  2. Proceduri de intervenție în diferite tipuri de incendii
  3. Echipamente de protecție individuală și utilizarea lor
 • Modulul 5:
  Planificarea Evacuărilor și Gestionarea Urgențelor

  1. Elaborarea și implementarea planurilor de evacuare
  2. Rolul exercițiilor de evacuare în pregătirea personalului
  3. Comunicarea eficientă în situații de urgență
 • Modulul 6:
  Analiza Riscului și Managementul Urgențelor

  1. Metode de evaluare a riscului de incendiu
  2. Planificarea răspunsurilor la urgențe
  3. Actualizarea periodică a planurilor de urgență
 • Modulul 7:
  Primul Ajutor și Proceduri Post-Incendiu

  1. Intervenții de prim ajutor în caz de arsuri și intoxicații
  2. Proceduri de urmat după stingerea incendiilor
  3. Evaluarea daunelor și raportarea incidentelor
 • Modulul 8:
  Studii de Caz și Simulări

  1. Analiza detaliată a cazurilor reale de incendii
  2. Simulări de intervenție și evacuare
  3. Discuții interactive și analiza experiențelor
 • Modulul 9:
  Evaluare și Certificare

  1. Testare teoretică a cunoștințelor
  2. Evaluări practice ale competențelor dobândite
  3. Procesul de certificare și acordarea calificărilor

Cum se desfășoară cursurile?

Toate cursurile noastre acreditate sunt livrate în direct, live, prin intermediul platformei de video-conferință ZOOM. Puteți participa la sesiunile de instruire teoretică chiar din confortul propriei case și să beneficiați de toate avantajele unei experiențe de învățare în timp real.

Veți interacționa cu formatorii noștri și cu ceilalți participanți, veți putea adresa întrebări și solicita feedback personalizat, iar, printr-o participare activă, veți înțelege în profunzime subiectele abordate și dezbătute.

După ce v-ați înscris la curs și înscrierea dumneavoastră a fost validată, veți primi prin e-mail toate detaliile necesare pentru conectarea în platformă. Aceste informații includ link-ul de acces către sesiunile de curs, precum și orarul exact. Astfel, veți putea să vă alăturați trainerului și celorlalți participanți în mod simplu și eficient.

Pentru a vă oferi o previzualizare a conținutului nostru educațional, fragmente din cursurile noastre sunt disponibile pe canalul de YouTube. Astfel, puteți explora diversitatea tematicilor abordate și stilul nostru interactiv de predare, pentru a vă asigura că programul de curs se potrivește perfect nevoilor și așteptărilor dumneavoastră.
+ citeste mai mult

Examinarea
cursanților

Examenul se desfășoară online, eliminând necesitatea deplasărilor. Fiecare participant va susține examenul final împreună cu colegii săi de grupă, în fața unei comisii de examinare desemnată de Ministerul Muncii și Ministerul Educației. Acest proces asigură un standard riguros de evaluare și o recunoaștere oficială a certificării obținute. Programarea examenului este deja stabilită și inclusă în tariful cursului, iar orice reprogramare a acestuia din motive personale sau care țin de neîndeplinirea condițiilor pentru promovare are un cost de 350 lei.

Pentru a vă pregăti în vederea susținerii examenului de absolvire, toate cursurile noastre includ instrucțiuni detaliate, materiale de studiu și teste practice. Aceste resurse vă ajută să vă consolidați cunoștințele și să vă simțiți pregătiți pentru a demonstra competențele în cadrul examenului final.

Examenul constă în completarea unui test grilă, care evaluează cunoștințele teoretice dobândite în timpul cursului, și prezentarea unui scurt proiect, care demonstrează capacitatea de aplicare a acestora în practică.

Este important de menționat că rata de promovabilitate la examenul de absolvire este de 100%, reflectând nivelul înalt de pregătire și suport oferit de echipa noastră.
+ citeste mai mult

Certificatele
absolvenților

Toate cursurile pe care le oferim sunt autorizate oficial de Statul Român, prin Ministerul Muncii și Ministerul Educației. Certificatul de absolvire este recunoscut la nivel național și european, conferindu-vă o confirmare oficială a competențelor dobândite în cadrul programului de instruire.

Un aspect distinctiv al Certificatului de absolvire este faptul că vine însoțit de un Supliment descriptiv al competențelor obținute. Acest supliment detaliază competențele și aptitudinile dobândite în timpul cursului și oferă o perspectivă clară asupra abilităților pe care le-ați dezvoltat în timpul procesului de învățare. Este important să subliniem că acest certificat este valabil pe viață, reprezentând o recunoaștere permanentă a realizărilor dumneavoastră în domeniul respectiv.

După susținerea și promovarea examenului final, veți primi imediat o Adeverință de absolvire, semnată electronic. Această adeverință confirmă faptul că ați finalizat cu succes cursul și vă poate fi utilă în diverse situații care necesită o dovadă imediată a absolvirii. Certificatul de absolvire va fi ulterior eliberat, în format fizic, și va fi emis în aproximativ șase săptămâni de la data finalizării cursului.
+ citeste mai mult

Cui i se
adresează cursurile?

Cursurile sunt concepute pentru a răspunde tuturor nevoilor de învățare și dezvoltare. Avem o abordare interactivă și deschisă, iar cursurile sunt adaptate pentru a se potrivi tuturor, indiferent de vârstă, experiență sau domeniu de activitate. De la tineri profesioniști, la persoane cu ani de experiență în carieră, toți găsesc în programele noastre de învățare resurse valoroase pentru a-și îmbunătăți abilitățile și a-și spori potențialul.

Unul dintre punctele noastre forte este accentul pus pe obținerea unei Certificări a competențelor la nivel național și european. Această certificare nu doar confirmă competențele și cunoștințele dobândite în cadrul cursurilor, ci vă oferă și o recunoaștere oficială și internațională a acestora. Acest aspect este deosebit de valoros într-o piață a muncii competitivă și în continuă schimbare, oferindu-vă avantaj semnificativ în procesul de căutare a unui loc de muncă sau în avansarea în carieră.
+ citeste mai mult

De ce este
esențială formarea profesională?

Sporește încrederea: Dobândirea de noi cunoștințe și aptitudini consolidează încrederea în sine și vă permite să abordați sarcini și proiecte mai complexe cu mai multă determinare și siguranță.

Sporește mobilitatea profesională: Formarea profesională vă poate pregăti pentru noi oportunități de carieră și vă oferă flexibilitatea de a vă adapta la schimbările de pe piața muncii. Persoanele cu competențe și calificări actualizate sunt mai susceptibile să fie căutate și să avanseze în carieră.

Oferă răspuns la cerințele pieței: Într-o lume în continuă schimbare, noile tehnologii și tendințele din industrie pot afecta cerințele de competențe și cunoștințe. Prin urmare, formarea profesională este esențială pentru a rămâne la curent cu noutățile și pentru a răspunde cerințelor pieței.

Permite avansarea în carieră: Persoanele care investesc în formare profesională sunt adesea mai susceptibile să fie luate în considerare pentru promovare și avansare în cadrul organizației lor. O creștere a nivelului de competență poate fi percepută ca o investiție valoroasă de către angajatori.

Îmbunătățește satisfacția profesională: Formarea profesională contribuie la îmbunătățirea satisfacției și a sentimentului de împlinire în carieră, deoarece persoanele care sunt continuu provocate și încurajate să învețe noi lucruri sunt mai motivate.
+ citeste mai mult

Discounturi
de grup

Ne dorim să facilităm accesul la educație și dezvoltare profesională pentru cât mai multe persoane, motiv pentru care oferim reduceri atractive pentru grupuri. Pentru fiecare curs în parte, beneficiați de reduceri speciale, afișate pe site, iar pentru grupuri formate din minimum 3 persoane interesate de oricare dintre cursurile noastre, suntem pregătiți să personalizăm o ofertă specială, adaptată nevoilor și obiectivelor dumneavoastră.

Suntem conștienți că învățarea într-un mediu de grup poate fi motivantă și eficientă, iar posibilitatea de a împărtăși această experiență cu colegi sau prieteni adaugă un plus de valoare și stimulează procesul de învățare.

Pentru a afla mai multe detalii despre reducerile noastre de grup și pentru a beneficia de o ofertă personalizată, vă invităm să ne contactați la numărul de telefon 0788.124.567 sau să ne scrieți la adresa de e-mail: secretariat@cursuri-functionari.ro.

Echipa noastră de profesioniști este gata să vă ofere toate informațiile necesare și să vă susțină în alegerea cursurilor potrivite pentru dumneavoastră și colegi.
+ citeste mai mult

Cum mă înscriu
la curs?

Pentru a vă înscrie la cursul, trebuie să urmați câțiva pași simpli. În primul rând, trebuie să alegeți perioada dorită, având în vedere intervalul orar al desfășurării cursului și data examenului, care sunt fixe. Apoi, faceți click pe butonul "REZERVĂ UN LOC". Veți fi direcționat către pagina de înscriere, unde va trebui să completați următoarele informații: nume, prenume, adresă de e-mail și număr de telefon. Dacă dețineți un cod de voucher, completați-l în câmpul corespunzător.

După ce ați completat toate aceste informații, validați înscrierea. Echipa Centrului de Formare APSAP vă va contacta telefonic pentru a vă oferi mai multe detalii despre curs și pentru a stabili detaliile legate de emiterea facturii, fie că este vorba despre o persoană fizică sau juridică. Este un proces simplu, iar echipa noastră este întotdeauna disponibilă pentru a vă oferi asistență și suport pe parcursul întregului proces.
+ citeste mai mult

Cum plătesc
cursul?

Avem disponibile două modalități de plată pentru tariful de participare la curs:

Plată directă cu cardul bancar prin intermediul procesatorului de plăți Netopia: Puteți efectua plata direct pe site-ul nostru în momentul în care faceți rezervarea. Procesul de plată este simplu și securizat, iar după ce plata este confirmată, echipa noastră vă va contacta telefonic pentru a emite factura fiscală și pentru a vă oferi mai multe detalii.

Plată prin virament bancar sau ordin de plată: Această opțiune este preferată în mod obișnuit de către participanții care reprezintă persoane juridice și necesită o factură înainte de a efectua plata. După ce ați realizat rezervarea pe site, un membru al echipei noastre vă va contacta telefonic pentru a vă emite factura și pentru a stabili termenii contractuali.

Indiferent de modalitatea de plată aleasă, vă garantăm o experiență sigură și transparentă în procesul de înscriere și plată pentru cursurile noastre.
+ citeste mai mult

Cum mă voi conecta
la curs?

Dacă înscrierea dumneavoastră a fost validată, ați trimis documentele solicitate și ați achitat taxa de participare, cu 3 zile înainte de începerea cursului, veți primi prin e-mail link-ul de acces către sesiunile LIVE. Dacă programul de curs începe în mai puțin de 3 zile din momentul înscrierii, imediat după validarea acesteia veți primi datele de conectare.

Toate cursurile noastre acreditate sunt livrate în direct, prin intermediul platformei de video-conferință ZOOM . Puteți participa la sesiunile de instruire teoretică chiar din confortul propriei case și să beneficiați de toate avantajele unei experiențe de învățare în timp real.

Veți interacționa cu formatorii noștri și cu ceilalți participanți, veți putea adresa întrebări și solicita feedback personalizat, iar, printr-o participare activă, veți înțelege în profunzime subiectele abordate și dezbătute.
+ citeste mai mult

În ce constă procedura
de legalizare a diplomelor?

Pentru recunoașterea internațională a certificatelor obținute în România este necesară apostilarea (în cazul țărilor semnatare ale Convenției de la Haga) sau supralegalizarea (în cazul țărilor nesemnatarea ale Convenției de la Haga). Venim în ajutorul dumneavoastră cu clarificări referitoare la proceduri:

1. Apostilarea/ supralegalizarea – aceasta se face la sediul Prefecturii (din localitatea sediului furnizorului de formare profesionala), mergând cu o copie a Buletinului/ C.I. și cu Diploma în original, care urmează să fie folosită în afara țării. Apostila garantează recunoașterea oficială prin lege. Cu alte cuvinte, orice document cu apostila Convenției de la Haga este automat recunoscut pentru folosirea fără alte cerințe în oricare dintre celelalte țări semnatare;

2. Legalizarea – legalizarea Diplomelor și a Suplimentelor descriptive (foi adiționale diplomei, care atestă competențele dobândite pe parcursul programului de curs) se face prin intermediul unui birou de copiat acte (de preferat, sunt cele care se ocupa și de legalizarea la Tribunal a diplomelor);

3. Traducerea actelor – după legalizarea actelor, se realizează traducerea Diplomei, a Suplimentului descriptiv, dar și a apostilei;

Pentru statele care nu au aderat la Convenția de la Haga (Brazilia, Emiratele Arabe, Kuweit etc.), procedura de supralegalizare va fi realizată prin vizare de către Ministerul Afacerilor Externe al României, Ministerul Justiției și, acolo unde este posibil, de către Consulatul țării respective din București.
+ citeste mai mult

BENEFICII

Prin participarea la curs, veți obține un Certificat de Absolvire.
Acesta nu este un simplu document, ci este o recunoaștere oficială a efortului,
seriozității și angajamentului fiecărui participant, fiind acreditat de către
Ministerul Educației și de Ministerul Muncii.
 • Curs acreditat, cu o durată totală de 136 ore – 118 ore sunt alocate pentru instruire teoretică și 18 ore pentru instruire practică.

  Formarea teoretică se împarte în două faze: sincronă și asincronă. Faza sincronă se desfășoară în timp real prin intermediul platformei ZOOM, împreună cu formatorii și colegii de curs. Această etapă este dedicată transmiterii cunoștințelor de bază, principiilor și teoriilor specifice domeniului de studiu. În cadrul sesiunilor sincron cursanții pot adresa întrebări, pot interveni oricând pentru lămuriri suplimentare. Pe de altă parte, formarea teoretică asincronă are loc pe platforma interactivă de e-learning a Centrului de Formare APSAP. Cursanții au acces zilnic pentru a efectua diverse exerciții și aplicații practice, care au scopul de a consolida informațiile obținute în cadrul sesiunilor sincrone. Interacțiunea pe platforma de e-learning este supervizată de coordonatorii de curs, sub îndrumarea formatorilor. Astfel, componenta teoretică cuprinde atât sesiuni Live interactive, cât și un studiu individual ghidat de platforma de e-learning, bazat pe documentație și resurse didactice disponibile pe platforma de învățare. Se folosesc diverse metode de învățare, precum prezentările interactive, teste grilă, analize de caz și scenarii, pentru a îmbunătăți înțelegerea conceptelor. În ceea ce privește formarea practică, cursul include o serie de aplicații concrete, la finalul cărora fiecare participant trebuie să elaboreze un proiect, urmat de prezentarea acestuia în fața comisiei de evaluare, în cadrul examinării finale.

 • Suport de curs și materiale auxiliare - vă oferim materiale de învățare bine structurate și ușor de urmărit, care acoperă toate aspectele esențiale ale cursului. Acestea sunt concepute de lectori, adaptate și actualizate, pentru a facilita înțelegerea noțiunilor predate. Pe lângă suportul de curs principal, veți avea acces la o varietate de materiale suplimentare, inclusiv studii de caz, legislație sau modele de lucru, care vor îmbogăți experiența dumneavoastră de învățare.
 • Îndrumări din partea formatorilor – lectorii vă vor oferi îndrumări personalizate, sfaturi și clarificări pe tot parcursul programului de curs. Această interacțiune directă, live, vă va ajuta să navigați prin complexitatea subiectului și să vă dezvoltați cunoștințele.
 • Sesiuni de întrebări și răspunsuri - organizăm sesiuni interactive de întrebări și răspunsuri, unde puteți clarifica orice nelămuriri și puteți discuta subiectele cursului cu formatorii și colegii de curs.
 • Flexibilitatea – desfășurându-se online, cursul vă oferă flexibilitatea de a învăța în propriul ritm, din confortul propriei case și de a vă organiza studiul în jurul altor angajamente, precum munca sau familia.
 • Recunoaștere oficială – fiind autorizat de Ministerul Muncii și Ministerul Educației, cursul este recunoscut la nivel național și internațional, ceea ce poate fi un avantaj semnificativ atunci când căutați noi oportunități de angajare sau avansare profesională.
 • Networking și colaborare – deși este online, cursul oferă posibilități de a interacționa cu alți cursanți și cu lectorii, facilitând schimbul de idei și construirea unei rețele profesionale.
 • Costuri reduse – cursul online este mai accesibil din punct de vedere financiar decât cel tradițional, fiind eliminate costurile asociate cu deplasarea.
 • Îmbunătățirea CV-ului – finalizarea unui curs autorizat va adăuga valoare CV-ului dumneavoastră, demonstrând angajatorilor că sunteți dedicat învățării continue și dezvoltării profesionale.
 • Încredere sporită – dobândirea de noi abilități și cunoștințe va crește încrederea în sine și va deschide ușa spre noi provocări și oportunități în carieră.
 • Dezvoltarea competențelor și cunoștințelor – cursul vă permite îmbunătățirea și actualizarea competențelor, sporind astfel performanța și generând noi oportunități în carieră.
 • Modul special pentru pregătirea susținerii examenului de absolvire – pentru a vă asigura că sunteți bine pregătiți pentru examenul final, oferim un modul dedicat pregătirii acestuia. Acesta include sfaturi pentru examen, simulări de teste și strategii de studiu eficiente

10 lucruri pe care vi le promitem!

 • 1

  Veți avea parte de cea mai bună pregătire în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor din România alături de doi formatori excepționali cu peste 20 de ani experiență acumulată deținând funcții operative și de conducere în cadrul I.G.S.U. ;

 • 2

  Veți înțelege prevederile Legii nr. 307 din 2006 privind apărarea împotriva incendiilor și Ordinul MAI nr. 163/2007 pentru aprobarea Normelor generale de apărare împotriva incendiilor;

 • 3

  Veți putea să identificați nevoile de instruire ale personalului pe componenta situațiilor de urgență, orientând în acest sens conținutul instructajelor;

 • 4

  Veți putea efectua controale cu privire la modul de respectare a măsurilor de prevenire şi stingere a incendiilor prin analiza tuturor elementelor relevante privind pericolul sau evoluția unui eveniment;

 • 5

  Veți deprinde abilități de gestionare a situațiilor de urgență și veți putea redacta lucrări cu o complexitate medie iar ulterior, în urma experienței acumulate, ridicată în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor;

 • 6

  Veți beneficia de materiale actualizate și modele care vă vor ajuta în practica de zi cu zi pentru planificarea, organizarea și monitorizarea activității de apărare împotriva incendiilor;

 • 7

  Veți beneficia de soluții reale pentru problemele pe care le întâmpinați în practică de la specialiști în domeniul PSI;

 • 8

  Trainerii propuși sunt atent selecționați, astfel încât informația transmisă să fie ușor asimilată prin exemple. Prin metoda de predare și feedback-ul constant pe care le veți primi, veți evolua rapid și veți îndrăgi acest domeniu. În acelaşi scop, formatorii urmăresc corelarea conţinutului între temele de specialitate, precum şi între pregătirea teoretică şi cea practică;

 • 9

  Ne concentrăm pe evoluție, nu doar pe transmiterea unor informații teoretice iar în parcurgerea conținutului programei, formatorii utilizează metode şi tehnici specifice educaţiei adulţilor şi adaptate particularităţilor grupului: studii de caz și exerciții practice;

 • 10

  Aveți șansa de a lucra în mod independent, oferind consultanță în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor.

...și asta nu e tot!

Odată ce începeți să profesați, nu doar că vă puteți recupera investiția imediat, în doar câteva zile, dar veți avea șansa de avea o profesie liberală care vă poate oferi beneficii nelimitate!

Lectorii noștri

Lectori experimentați, specialiști în domeniile
pe care le predau

Colonel Ionuț-Daniel DĂNĂILĂ

Colonel Ionuț-Daniel DĂNĂILĂ

Specialist în domeniul Prevenirii și Stingerii Incendiilor în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență

Dănăilă Ionuț-Daniel este colonel în rezervă, absolvent al Facultății de Pompieri din cadrul Academiei de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” și specialist în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor. Parcursul profesional îi este marcat de o serie de etape specifice evoluției în cariera militară, pornind de la locțiitor comandant secție, comandant secție, ofițer cu atribuții în domeniul pregătirii pentru intervenție și evidenței militarilor în termen, respectiv coordonării acțiunilor de răspuns la nivelul grupului de intervenție și, ulterior, al centrului operațional al inspectoratului.

Dănăilă Ionuț-Daniel a fost promovat pentru a activa în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, desfășurând activități în cadrul Inspecției de Prevenire care vizau pregătirea populației, a autorităților și personalului de specialitate cu atribuții în domeniul prevenirii și gestionării situațiilor de urgență. Ulterior, a desfășurat activități în cadrul Centrului Operațional Național, îndeplinind atribuții și ocupând succesiv funcții de execuție și de conducere la nivelul acestei structuri, respectiv șef birou coordonare și conducere a intervenției, șef serviciu sinteze operative și dispecerat, locțiitor și șef direcție Centrul Operațional Național.

Colonel Laurențiu-Marian GRIGORAȘ

Colonel Laurențiu-Marian GRIGORAȘ

Specialist în domeniul Prevenirii și Stingerii Incendiilor, fost Comandant al Grupului Special de Salvatori în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov

Grigoraș Laurențiu Marian a activat în cadrul Brigăzii de Pompieri ”Dealu Spirii” București-Ilfov, unitatea ulterior denumită Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Dealu Spirii” București – Ilfov, ocupând funcții precum Adjunct Comandant Secție la Secția de Pompieri nr. 7 – Batalionul de Pompieri nr. 3, Comandant Detașament la Detașamentul de Pompieri nr. 3 – Batalionul de Pompieri nr. 3, Comandant al Detașamentului Special de Salvatori, Locțiitor al Comandantului Grupului Special de Salvatori și Comandant al Grupului Special de Salvatori.

Specialist autorizat de prevenire și protecție, care acordă consultanță și servicii de specialitate în domeniile Securitate și Sănătate în Muncă și Prevenirea și Stingerea Incendiilor/Situații de Urgență (PSI/SU).

Grigoraș Laurențiu Marian deține brevet de alpinist de intervenție, în prezent fiind deținător al titlului de specialist de clasă alpinism – intervenție clasa I instructor. A absolvit, de asemenea, cursul postuniversitar de ”Evaluator de risc și auditor în domeniul securității și sănătății în muncă” în cadrul Universității din Petroșani, dar și cursurile de perfecționare și specializare cu titlurile ”Cadru tehnic cu atribuții în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor” și ”Specialist în domeniul securității și sănătății în muncă”.

Ce înseamnă PSI

PSI este acronim pentru sintagma ”Prevenirea și stingerea incendiilor”. În legislație, în locul sintagmei ”Prevenirea și stingerea incendiilor” se utilizează expresia: ”Apărarea împotriva incendiilor”. Conform art. 1 pct. (1) din Legea nr. 307 din 12 iulie 2006 (*republicată) privind apărarea împotriva incendiilor, ”Apărarea împotriva incendiilor reprezintă ansamblul integrat de activități specifice, măsuri și sarcini organizatorice, tehnice, operative, cu caracter umanitar și de informare publică, planificate, organizate și realizate potrivit prezentei legi, în scopul prevenirii și reducerii riscurilor de producere a incendiilor și asigurării intervenției operative pentru limitarea și stingerea incendiilor, în vederea evacuării, salvării și protecției persoanelor periclitate, protejării bunurilor și mediului împotriva efectelor situațiilor de urgență determinate de incendii”.

Care sunt atribuțiile unui Cadru tehnic PSI?

În cadrul autorităților administrației publice, instituțiilor sau a operatorilor economici, responsabilități ale unui cadru tehnic PSI pot fi îndeplinite de către o persoană angajată sau o persoană juridică atestată, în condițiile legii, care poate oferi servicii și consultanță PSI.
Cadru tehnic PSI sprijină și îndrumă conducerea organizației în activitatea de apărare împotriva incendiilor, având următoarele atribuții PSI:

 • Participă la elaborarea și aplicarea concepției de apărare împotriva incendiilor;
 • Elaborează, actualizează și înaintează spre aprobare actele de autoritate (decizii, dispoziții, hotărâri, etc) prin care se stabilesc răspunderi pe linia apărării împotriva incendiilor;
 • Coordonează organizarea la locurile de muncă a activității de apărare împotriva incendiilor;
 • Elaborează, actualizează și înaintează spre aprobare documentele și evidențelor specifice privind apărarea împotriva incendiilor;
 • Participă la planificarea și executarea controalelor periodice de prevenirea incendiilor, în scopul depistării, cunoașterii și înlăturării oricăror stări de pericol care pot favoriza inițierea sau dezvoltarea unui incendiu, informează conducerea asupra deficiențelor constatate și asupra măsurilor propuse pentru remedierea acestora;
 • Prezintă conducerii, semestrial sau ori de câte ori situația o impune, raportul de evaluare a capacității de apărare împotriva incendiilor;
 • Verifică modul de elaborare a instrucțiunilor de apărare împotriva incendiilor de către șeful sectorului de activitate și modul de respectare a acestora de către salariați;
 • Poate fi desemnat să execute instructajele în domeniul situațiilor de urgență și să efectueze verificările privind însușirea cunoștințelor de către persoanele instruite;
 • Colaborează, îndrumă și controlează activitatea conducătorilor locurilor de muncă și a salariaților în vederea realizării măsurilor de apărare împotriva incendiilor;
 • Răspunde de pregătirea personalului serviciilor de urgență voluntare sau private constituite la nivelul autorității administrației publice, instituției sau operatorului economic;
 • Planifică și organizează executarea exercițiilor privind modul de acțiune în caz de incendiu/situație de urgență (întocmirea documentației pentru pregătirea și executarea exercițiilor, instructaj cu conducătorii locurilor de muncă privind desfășurarea exercițiului și responsabilitățile ce le revin în acest sens, întocmirea raportului referitor la modul de acțiune pe timpul exercițiului, plan de măsuri).
 • + citeste mai mult

  Ce cunoștințe dobândesc în cadrul unui curs de cadru tehnic PSI?

  Cadru tehnic PSI este profesionistul din cadrul autorității, instituției sau operatorului economic care se va ocupa de organizarea apărării împotriva incendiilor la locurile de muncă, cât și de organizarea activității de instruire a lucrătorilor în domeniul situațiilor de urgență.

  Printre principalele responsabilități ale unui cadrului tehnic PSI se regăsesc planificarea, organizarea, monitorizarea și controlul activității de prevenire și stingere a incendiilor în cadrul obiectivului unde este angajat și acordarea de sprijin necesar, îndrumare și asistență tehnică de specialitate.

  După absolvirea cursului de cadru tehnic PSI, participanții vor deține cunoștințele și deprinderile necesare pentru a putea asigura întocmirea, elaborarea, actualizarea și avizarea documentelor specifice și a actelor de autoritate privind apărarea împotriva incendiilor, cât și pentru a efectua instructajele în domeniul situațiilor de urgență.

  Legislația specifică este explicată pe înțelesul tuturor participanților, astfel încât, după absolvire, aceștia să dețină cunoștințele generale teoretice și practice necesare despre incendii.
  + citeste mai mult

  Cum pot profesa în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor?

  Cursul de cadru tehnic PSI este unul dintre cele mai importante cursuri PSI organizate în țara noastră, absolvenții primind la final o diplomă ANC, recunoscută de către Ministerul Educației Naționale și Cercetării și Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

  Cursul este autorizat IGSU și se desfășoară online prin aplicația ZOOM. Formatorii cursului sunt absolvenți ai Facultății de Pompierii din cadrul Academiei de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza”, sunt ofițeri în rezervă din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și dețin o experiență vastă în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor.

  Cursul este structurat astfel încât să asigure dobândirea la un nivel corespunzător a competențelor necesare desfășurării activităților specifice în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor. Cursanții vor aprofunda materia din domeniul prevenirii și stingerii incendiilor într-un mod interactiv și aplicat.

  Având în vedere că autoritățile administrației publice, instituțiile și operatorii economici au obligația, prin Lege, să angajeze cel puțin un cadru tehnic sau personal de specialitate cu atribuții în domeniul apărării împotriva incendiilor, din ce in ce mai multe instituții au în organigramă posturi de cadru tehnic PSI. Obținerea calificării în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor reprezintă un avantaj în găsirea unui loc de muncă chiar și în alte domenii de activitate, în special în cadrul instituțiilor care nu au prevăzute în organigramă posturi de cadru tehnic PSI, iar atribuțiile specifice acestuia sunt precizate în fișele altor posturi.
  + citeste mai mult

  Cât câștigă, în medie, un cadru tehnic cu atribuții în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor?

  Veniturile medii lunare nete ale unei persoane angajate pe postul de cadru tehnic PSI sau personal de specialitate cu atribuții în domeniul apărării împotriva incendiilor la autoritățile administrației publice, instituțiile și operatorii economici sunt de peste 5.000 lei.

  În situația unei persoane juridice atestate, în condițiile legii, în domeniul PSI și, eventual, și în domeniul SSM, care oferă servicii și consultanță în cele două domenii, putem vorbi și de venituri lunare nete de peste 30.000 lei.

  Certificare Europeană

  certificare-europeana

  Certificat acreditat de Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Muncii și Protecției Sociale, însoțit de suplimentul descriptiv al competențelor dobândite. Pentru recunoașterea internațională a certificatelor obținute în România este necesară apostilarea (țări semnatare ale Convenției de la Haga) sau supralegalizarea (țări nesemnatarea ale Convenției de la Haga).

  INFORMAȚII SUPLIMENTARE

  Actele necesare pentru obținerea certificatului de absolvire:

  • Studii medii fără diplomă de Bacalaureat (12 clase absolvite)
  • Act de identitate (copie)
  • Certificat de naștere (copie)
  • Certificat de căsătorie, în cazul schimbării numelui (copie)
  • Dovada plății

  Detalii privind tematicile cursurilor, organizarea și desfășurarea programelor de perfecționare se pot obține de la:


  Olivia-Patricia CHIRIAC

  Coordonator Programe de Perfecționare APSAP

  0788 124 567

  DETALII TEHNICE

  Cursul este în format audio-video, live, on-line și este necesar ca fiecare participant să:

  1. Dețină un dispozitiv electronic de tip calculator sau telefon mobil, o conexiune bună la internet și microfon (opțional: căști și cameră web)

  2. Descarce aplicația Zoom pe dispozitivul de pe care se va accesa cursul on-line.


  Aplicația Zoom este disponibilă (gratuit) printr-un simplu click mai jos:


  Sistem de operare Windows

  Sistem de operare MacOS

  Telefon mobil cu sistem de operare Android

  Telefon mobil cu sistem de operare IOS (iPhone)

  certificat-absolvire-apsap autorizatie-apsap

  CONTACTEAZĂ-NE

  completând formularul de mai jos, vei fi apelat de un reprezentant al Centrului de Formare APSAP care îți va oferi toate informațiile de care ai nevoie

  DESCARCĂ OFERTA PDF

  și află mai multe amănunte despre curs. Te poți înscrie și folosind formularul de înscriere din fișierul PDF!

   Pot fi de interes și următoarele cursuri Află care sunt cursurile din perioada următoare:
   Puteți achita în 3 RATE egale cu 0% dobândă dacă folosiți un card de cumpărături REZERVĂ ACUM